Sodobna slikopleskarska dela

Slikopleskarska dela obsegajo različne vrste obdelave sten in se vsekakor ne omejujejo zgolj na redno pleskanje sten za osvežitev doma, ki je potrebno vsakih nekaj let, ali na pleskanje sten v novogradnji. Marsikdaj spadajo pod slikopleskarska dela tudi posebne obdelave sten in rešitve težav, ki se pojavljajo na zidovih.

Osnovna slikopleskarska dela

Med najbolj bazična opravila slikopleskarjev štejemo kitanje po nanosu strojnih ometov, ki so sicer precej »luknjičavi« – razen, če se lastniki novogradnje odločijo za manj gladke stene. Pogosto so potrebna tudi druga glajenja oziroma nanos izravnalnih mas, tudi pri suhomontažnih sistemih, kjer se med ploščami rade pojavijo drobne razpoke – še zlasti na prelomih, recimo pri mansardah na prehodu iz poševnega stropa v navpično steno. Prav tako spada med osnovna slikopleskarska dela beljenje oziroma barvanj sten v različne odtenke, tako z navadnimi barvami kot barvami s posebnimi učinki.

Specialna slikopleskarska dela

Slikopleskarji se pogosto ukvarjajo z izravnavami poškodovanih sten, s svetovanjem in primerno zaščito sten pred plesnijo, prav tako pa tudi s posebnimi poslikavami bivalnih ter poslovnih prostorov. Nekoliko bolj zahtevno je barvanje sten v intenzivnih tonih, kjer je potrebno poskrbeti za ustvarjanje natančnih prehodov in lepe linije, prav tako pa pripravo stene s predpremazom in končno barvo. Prav intenzivne barve so pogosto razlog, da ima slikopleskar precej težko delo, saj se takšne barve težko prekrivajo in je treba poskrbeti, da pri novem nanosu oziroma prekrivanju ne bo prihajalo do lis. Najbolj posebna slikopleskarska dela pa zagotovo predstavljajo poslikave, ki so vse bolj priljubljene, saj poskrbijo, da je prostor razgiban ter po videzu resnično nekaj posebnega.

Marsikatero podjetje, katerega osnovna dejavnost je slikopleskarstvo, vam poleg barvanja sten nudi tudi barvanje drugih elementov – konstrukcij ograj, vrat in oken, lesenih opažev, lesenih stopnic … Prav tako se slikopleskarska dela pogosto kombinirajo tudi s fasaderstvom, ne glede na to, ali se nanaša nova fasada v barvi, ali se odločimo zgolj za barvanje fasade, katere originalna barva je že obledela oziroma posivela.